Žitná mouka a zdraví

Aniž bychom si to uvědomovali, mnoho potravin ovlivňuje naše zdraví. Co se týče mouky, bylo toho hodně řečeno. Jistě dobře víte, že bílá mouka je nezdravou a ke konzumaci se nedoporučuje. Avšak čím nahradit běžné bílé pečivo, abychom si pochutnali a zároveň něco málo udělali pro své zdraví?

Na trhu existuje mnoho mouk, které jsou vhodnější než bílá. Mezi ně patří také žitná mouka, která je vhodná jak pro lidi, kteří se chtějí dát na zdravý životní styl, tak i pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet váhu.

Vznik žitné mouky

Jedná se o nejpoužívanější celozrnou mouku vyrábějící se ze zrn žita, které se následně rozemelou. Žitná mouka obsahuje opravdu malé množství lepku, takže těsto pak hůře kyne. Žitná mouka jako taková obsahuje velké množství vlákniny, vitaminů E a B či minerální látky jako vápník, fosfor, fluor, železo, hořčík, draslík, síra a další. Díky všem těmto vitaminům a minerálů mouka pozitivně ovlivňuje imunitu.

Obsah žitné mouky:

  • 70 % sacharidů
  • 9 – 15 % bílkovin
  • 1,5 % tuku

Výhody žitné mouky

Nespornou výhodou žitné mouky je fakt, že uvolňuje energii postupně a to je pro náš organismus opravdu přínosné. Díky vysokému obsahu lepku vydrží žitné pečivo velice dlouhou dobu vláčné.

Nízký glykemický index

Obecně celozrné pečivo má nízký glykemický index (GI). Výhodou potravin s nízkým glykemickým indexem je, že vám dokážou prodloužit pocit sitosti a udrží vyrovnanou hladinu cukru v krvi. Pečivo z bílé mouky vás zasytí zhruna na dvě hodiny, zatímco celozrné pečivo na podstatně delší dobu.

Použití žitné mouky

Ze samotné žitné mouky nebo v kombinaci s jiným druhem mouky se nejčastěji vyrábí celozrný chleba. Aby chleba nakynul, doporučujeme použít část smícháním žitné mouky s jinou. Dále se z tohoto druhu mouky vyrábí knackenbroty nebo těstoviny. Lze z ní vyrobit i zdravé palačinky nebo se přidává do bezkváskového pečiva.

Tip na domácí žitný chléb

Žitný chléb se tolik neprodává v obchodech jako bílé pečivo a když už se prodává, tak je poměrně drahé. Avšak i tak je možné dopřávat si místo bílého pečiva žitné. Řešením je domácí žitný chléb, který lze udělat jak v domácí pekárně, tak i klasické troubě.

Pokud už máte dost obyčejného pečiva, doporučujeme vyzkoušet ochucené domácí chleby. Stačí do klasického těsta přimýchat různé koření (např. provensálské koření), sušená rajčata, olivy či další suroviny, které máte rádi.