Jakmile klesne teplota k nule a pod nulu, je nejvyšší čas se zahřívat nejen z venku, ale také zevnitř. S tím nám pomůže šálek horkého nápoje. V tomto článku tedy přinášíme pár tipů na nápoje, které nám pomohou lépe zvládnout zimní chmury.
Horké alkoholické i nealkoholické nápoje v chladném období jsou proto skvělé – nejen že nás zahřejí, ale také potěší. Typickým zástupem nealkoholických nápojů jsou různé druhy čajů – od klasického černého, přes zelené, ovocné až po bylinkové. Pokud se chceme v chladných dnech opravdu zahřát, ideální volbou jsou čaje červené, například rooibos, maté nebo čínský puerth.
Bylinkové čaje navíc kromě zahřátí dokážou přinést oslabenému organismu i drahocenné vitamíny.
Pečený čaj se stal velkým fenoménem, proto nemůže ujít naší pozornosti. Ovocný pečený čaj, který je někdy označovaný také jako vánoční, je sladkou pochoutkou, které potěší nejen milovníky ovocných čajů, ale téměř každého. K sehnání bývá na trzích i ve specializovaných obchodech. Pokud jste ale šikovní, dokážete si pečený čaj vyrobit i sami a tím vždy vytvořit nápoj neopakovatelné chuti a ze surovin, které máte nejraději.
V posledních letech bývají v zimě oblíbené horké nápoje, které jsou připravovány z ovocného džusu. Příprava tohoto nápoje je velmi snadná. Stačí k tomu určité množství nějakého džusu (např. jablečného, hruškového, broskvového nebo takového, který máte rádi) a ten svaříte. Na závěs si přidá kousek skořice, hřebíček, kůru z citrónu a z klasického letního nápoje se stane rázem zimní.
Pokud držíte linii, není horký nápoj úplně ideálním. Džus sám o sobě obsahuje velké množství cukru. Jednou za čas ale nikomu neublíží.
Dalším nápojem, který zahřeje, je čokoláda. Tento skvělý nápoj lze koupit hotový, ale dá se připravit i v pohodlí domova, díky čemuž má vždy neopakovatelnou chuť. K přípravě bude zapotřebí tabulka kvalitní čokolády, půl litru klasického nebo rostlinného mléka, vanilkový cukr, datlový nebo jiný sirup, díky kterému nápoj dle své chuti osladíte, vanilku, kakao a skořici.
Tím, že si čokoládu připravíte sami, můžete experimentovat a použít vždy jen to, co máte rádi a co vám chutná.
A teď z jiného soudku. Kromě nealkoholických teplých nápojů jsou i alkoholické tradiční. Jedním z nich je svařák neboli svařené víno, který neodmyslitelně k zimě i předvánočním trhům prostě patří. Jedná se o kombinaci červeného vína a bylinného odvaru, případně cukru a plátků citrónu. Svařené víno je pro mnoho lidí velmi oblíbené, neboť v tuhé zimě skvěle zahřeje.
Další alkoholovou stálicí u nápojů je punč, který umí tělo i duši pořádně zahřát. Když se ale vrátíme do historie, původní indické slovo tohoto nápoje je panča, což znamená pět. Toto číslo označuje pět ingrediencí, které jsou pro výrobu třeba – jedná se o cukr, arak, čaj, víno a voda. Správný punč má obsahovat zhruba 30 % alkoholu a lze připravit jak teplý pro chladné dny a večery, tak i studený.
Grog je dalším typickým teplým nápojem, které má své kouzlo. Na výrobu postačí jen horká voda a panáku rumu a teplo je na světe. Pokud ale neholdujete této základní variantě, lze připravit i spoustu jiných variant – například místo rumu se může použít jiný alkohol jako koňak, griotka či whisky. Zajímavé je spojení rumu a vína, což je tzv. námořnický grog nebo pro lidi neholdující alkoholu čajový grog.
Poslední teplou lahůdkou je italské bombardino, jehož základ tvoří horký vaječný koňak s přídavkem tvrdého alkoholu. Použít lze například brandy, rum, whisky či cokoliv jiného. Ať už zvolíte jakýkoliv alkohol, buďte s tímto pitíčkem opatrní. Je v něm minimálně čtvrtina tvrdého alkoholu, takže je to doslova bomba.