Pozor na skryté cukry. Dopřejte si ovoce bez obav.

Léto je v plném proudu a všude je vidět čerstvé ovoce, které voní, má zdravou barvu a chutná skvěle. Základáte-li si na zdravém životním stylu nebo jste se dali do hubnutí, musíte mezi ovocem pozorně vybírat.

Protože ačkoliv je ovoce zdravé, má  v sobě schované cukry, které už tak zdravé nejsou. Jaké ovoce si můžete dopřát bez obav?

Ovoce obecně je plné vlákniny, vitamínů, ale také velkého množství cukru. Z toho důvodu se se stejně jako se s z jídelníčku musí odstranit limonády, sušenky a čokolády, neměly by se tam objevovat určité druhy ovoce.

Co jsou to cukry?

Cukry se řadí do skupiny sacharidů, které dělíme na komplexní (složené, škroby) a jednoduché (cukry). Základem vyváženého jídelníčku by měly být sacharidy komplexní, naopak jednoduché cukry by se v něm prakticky neměly objevovat. Jsou to právě oni, kteří způsobují obezitu a zdravotní komplikace.

Pro lepší představu. Ve vyváženém jídelníčku může být 10 % jednoduchých cukrů z celkového energetického příjmu.

Jak je na tom ovoce?

Ovoce je velmi bohaté na látky, které našemu tělu rozhodně prospívají, Jsou to především vitamíny, vláknina a minerály. Bohužel je v nich také velké množství jednoduchých cukrů - fruktózy.

Obecně platí, že čím více fruktózy, tím vyšší má ovoce glykemický index, které hubnutí rozhodně neprospívá. Do svého redukčního jídelníčku tak nezařazujte hroznové víno, banány nebo obecně přezrálé ovoce.

Ovoce, které obsahuje vysokou míru fruktózy dokáže rozkolísat hladin krevního cukru a proto nás na dlouho nezasytí. Odborníci ho tak doporučují ke svačinám. To platí například pro:

  • meloun,
  • meruňky,
  • třešně nebo
  • sladká červená jablka.

Tohle ovoce můžete jíst bez výčitek

  • Avokádo - opravdu se jedná o ovoce a neobsahuje téměř žádný cukr a vitamínů (dvacet různých druhů), minerálů a vlákniny má na rozdávání, navíc obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Avokádo se může pyšnit dvěma ovocnými prvenstvími - je nejméně sladké a je nejzdravější.

  • Červený rybíz - je tradiční české ovoce a můžeme si ho pěstovat na našich zahrádkách, na rozdíl od avokáda. Rybíz obsahuje velké množství vitamínu C, vitamíny skupiny B, provitamin A, ale také vápník, železo, mangan nebo zinek. Oproti tomu má jen mizivé množství cukrů.

  • Maliny - jsou bobuloviny, které obsahují minimum cukru a můžete je tak do svého jídelníčku zařadit po kilech. Maliny navíc nabízejí vitaminy A, B, C, také minerály zinku a vápníku a co víc, jsou skvělým antioxidantem. Takže maliny s kysanou smetanou můžete snídat každé ráno.

Neodolatelné smoothie

Aby si ovoce zachovalo všechny své poklady a především vlákninu je nejlepší konzumací ho jíst syrové a celé. Je to z toho důvodu, že vymačkaná šťáva už tak prospěšnou vlákninu neobsahuje.

Pro ty, kteří ovoce neradi kousají a radši popíjejí, je zábavnou variantou smoothie. To je pouze rozmixované ovoce doplněné o vodu nebo mléko, ale neztrácí svou vlákninu ani vitamíny. Receptů na skvělé smoothie je plný internet, nebo jen rozmixujte ovoce, které máte nejraději, určitě si pochutnáte.