V dnešní době téměř každá žena řeší stárnutí pleti, přibírání, nevzhledné pleti a hledá možnosti, jak to vše odsunout a prodloužit, na co nejdéle je to možné.
Bílé pečivo je v dnešní době nedílnou součástí téměř každého člověka. Jeho nadměrná konzumace však u mnoho lidí vede k nadváze a kvůli přítomnosti lepku škodí celiakům a neprospívá lidem. Bílé pečivo neobsahuje téměř žádné živiny, neboť se při výrobě bílé mouky odstraní ty nejhodnotnější části (konkrétně otruby a klíčky).
Lepek je pak kapitola sama o sobě. Způsobuje mnoho zdravotních komplikací. Nejen, že poškozuje játra, střeva nebo slinivku břišní, ale způsobuje i otoky nohou, zahlenění organismu atd.
Pokud se pečiva nemůžete nebo nechcete prostě vzdát, tak sáhněte po pečivu celozrnném. Ideální je také pečivo z žitné nebo špaldové mouky. V dnešní době je k dostání i bezlepkové pečivo. U toho si však ale dejte pozor na složení. Některé bezlepkové varianty mají rozsáhlé složení plné éček. V tomto případě doporučujeme vyrobit si vlastní domácí.
Kávu pije téměř každý a bez tohoto životabudiče si jen málo lidí dokáže představit život. Lidé ji pijí nejen ze společenských důvodů, ale také pro to, že jim prostě chutná. Je pro ně každodenním rituálem. Někomu ale pomáhá i s udržením svěžesti nebo s nízkým tlakem.
I když si to ale nechceme připustit, kofein pro naše tělo i spánek není úplně ideální. Náš spánkový rytmus ovlivňuje ještě hodiny potom. Tím má negativní vliv na regeneraci pokožky, k níž dochází během spánku.
Zkuste kávu postupně omezovat. Pokud pijete kávu dvakrát třikrát denně, zkuste ji snížit jen na jedenkrát denně. Postupně si ji dávejte obden, ob dva dny až ji vyřadíte úplně. Nahradit ji pak můžete horkým nápojem z kořene Macy, který vás probudí a je zdravější než káva. Dále se nabízejí nápoje jako pampeliškový čaj, který má výrazné přínosy pro naše zdraví, zelený čaj Matcha, obsahující hodně užitečných živin, nebo citronová voda, která dokáže ráno nastartovat.
Margarín je náhražka másla, která obsahuje tzv. hydrogenované tuky. Tyto tuky pak mohou způsobit srdeční a cévní onemocnění. Margaríny mají také vliv na naší pokožku. Ta je citlivější na UV záření a na základě toho rychleji stárne.
Místo margarínu si namažte na celozrnné pečivo spíš oříškové máslo či avokádu, které jsou zdrojem zdravých tuků (omega 3) a bílkovin.
Alkohol pro naše tělo není vůbec dobrý a čím jsme starší, tím ho naše tělo hůř a hůř odbourává. Pravidelná konzumace alkoholu způsobuje nezvladatelné návaly hladu, přibírání na váze, narušuje spánkový režim a vede k viditelnému stárnutí pleti. Alkohol dehydruje tělo, takže pleť pak ztrácí jak na pevnosti, tak i na pružnosti. Ti, kteří pijí drinky brčkem, pak navíc podporují vznik vrásek a jemných linií v oblasti úst.
Alkohol prostě ze svého života vyškrtněte. Bavit se dá i bez něj. A pokud to nezvládnete, pití alkoholu v malém množství může mít pozitivní účinky na zdraví. Abyste však věděli, co myslíme zdravou konzumací alkoholu, tak je to 20 – 30 g alkoholu denně, což se rovná jednomu panáku, jednomu pivu nebo dvěma deci vína.
Cukr konzumujeme denně a to i v potravinách, do kterých bychom to neřekli. Tento sladký bílý prášek je pro naše tělo jedem i drogou zároveň. A proč? Cukr je v podstatě umělá chemikálie, která je procesem rafinace zbavena veškerých živin, minerálů i vitamínů. Pokud ho konzumujeme a nevyhýbáme se mu, dáváme si do těla jen prázdné kalorie.
Nejhorší na cukru je jeho škodlivost na náš organismus. Zatěžuje naše trávení, ničí naši imunitu, způsobuje stárnutí pleti a kůže je pak suchá a dokonce náchylná k infekci. Vysoká hladina cukru v krvi spouští uvolňování inzulínu, což vede k hormonálním výkyvům a nadměrné produkci mazu.
Rafinovaný cukr doporučujeme nadobro vysadit. Dnes existuje velké množství alternativ – například melasa, kokosový cukr, stévie, datlový sirup atd.
Těch potravin, které mají na naše tělo i pokožku vliv, je mnohem více. V tomto článku jsme zmínili těch pár základních a o těch dalších třeba příště.