Nekvalitní zmrzlina – jak ji poznat a na co si dát pozor?

Také patříte k těm, kteří si v létě dopřávají zmrzlinu? Letošní léto nabídlo již několik krásných dní, které budou nadále pokračovat. Pro schlazení si mnozí z nás dávají studené nápoje nebo lahodnou zmrzlinu. Avšak nelze říci o všech zmrzlinách, že by byly vyrobeny z kvalitních surovin.

Jak ale poznat, že je zmrzlina plná náhražek a umělých barviv? V tomto článku vám poradíme, co byste měli bedlivě sledovat a hlídat.

Kopečková zmrzlina

Jak je asi každému jasné, ne všechny zmrzliny jsou vyrobeny z kvalitních surovin. Naopak často bývají plné chemických náhražek a umělých barviv. Nejlépe se to pozná u balených výrobků, ale jak postupovat, když jde o kopečkovou zmrzlinu?

Zarovnané vaničky

První věcí, kterou bychom si měli všimnout, je zdobení a tvar zmrzliny. Pokud neuvidíte nadýchanou a do kopečků naskládanou zmrzlinu, pak je to špatně. V případě, že je zmrzlina zarovnaná, jedná se o maskování špatné receptury. To znamená, že když není v kopečkách nebo není mřížkování, tak nedrží. Kvůli špatnému výpočtu nemrznoucích složek zmrzlina padá.

Zmrzlina rychle taje

Dalším znakem je rychlé tání zmrzliny. To se pozná hned na první pohled, že je zmrzlina lesklá, rychle taje a teče ještě dříve, než jsme vůbec stačili ochutnat. V tomto případě zmrzlina obsahuje velké množství vody. Tím nejenom rychle taje, ale poznáte to i na chuti. Zmrzlina je tak ošizená.

Konzistence a tuhost

Při nandavání zmrzliny sledujme, jak je zmrzlina nabírána. Ve vitríně by měla mít stejnou tuhost. Často ale sledujeme, že některá zmrzlina téměř teče a druhou zmrzlinu nelze skoro nabrat. To je jen ukázka toho, že nejsou správně vybalancované receptury, zmrzlině v podstatě nerozumí.

Výrazná barva

I na barvě lze rozeznat, zda se jedná o přírodní zmrzlinu nebo zda je dobarvená různými chemickými barvivy. Ty umíchané ze skutečných surovin mají mnohem méně výrazné barvy než ty chemické.

Balená zmrzlina

Kromě kopečkové zmrzliny můžeme sáhnout i po té balené. U té je velkou výhodou, že můžeme složení v klidu prozkoumat a podle toho si vybrat tu pravou. Na co se u balené zmrzliny zaměřit, abychom si vybrali správně?

Ovocná bez ovoce, smetanová bez smetany

Na obalech zmrzlin je třeba kontrolovat, zda obsahují mléko, tvaroh či smetanu. V mnoha případech bývají tyto ingredience nahrazovány umělými přísadami. Totéž je tomu u ovocných zmrzlin. U řady produktů je pravé ovoce nahrazováno nejrůznějšími sirupy. Sledujte tedy poctivě celé jejich složení.

Pozor na točenou zmrzlinu

Točená zmrzlina často budí dojem, že se jedná o čerstvou a na místě vyrobenou pochutinu. Bohužel ale zdání klame. Ve skutečnosti jsou tyto zmrzliny vyrobeny z práškovité směsi, nikoli z čerstvých ingrediencí. Také kvůli formě jejího podávání se z ní stává nejrizikovější letní osvěžovadlo.

Co o zmrzlině zřejmě nevíte:

  • Zmrzliny se barví i přírodními barvivy. Pomocí červené řepy vznikne červená, díky chlorofylu zelená, díky mořským řasám modrá a z borůvek se vytváří fialová barva.
  • V případě, že necháme zmrzlinu roztát a znovu ji zamrazíme, dojde k porušení vazby mezi tukem a vodou. Kvůli tomu pak v zmrzlině vznikají krystalky z vody.

Z toho vyplývá, že aby byla zmrzlina v pořádku, záleží samozřejmě i na způsobu skladování. Pokud jsou na zmrzlině viditelné krystaly nebo námraza, znamená to, že se teplota radikálně změnila a zmrzlina lehce povolila a následně zase zmrzla, což výsledné chuti zmrzliny nijak neprospívá.